Αποθήκευση ελαιολάδου

Σύμφωνα με τους κανονισμούς, η διάρκεια ζωής του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου είναι μέγιστη 18 μήνες. Οι συνθήκες αποθήκευσης όμως πρέπει να είναι ιδανικές. Αποθήκευση σε σκοτεινό μέρος, με θερμοκρασία μεταξύ 15-18 βαθμούς Κελσίου, χωρίς υγρασία.

Λάβετε υπόψη ότι το οξυγόνο είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του παρθένου ελαιολάδου! Ασφαλίστε το από το οξυγόνο όσο το δυνατόν καλύτερα!

Αν έχετε προμηθευτεί μεγάλη συσκευασία (max 5 λίτρα) πρέπει να το μοιράσετε σε σκούρες γυάλινες φιάλες, καλά πλυμένες αν είναι ήδη χρησιμοποιημένε και καλά κλεισμένες.

Τι είναι η οξύτητα;

Η οξύτητα είναι ένας από τους δείκτες αξιολόγησης και κατάταξης ενός ελαιολάδου. Εκφράζεται συνήθως επί τοις εκατό (π.χ. το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο έχει οξύτητες 0-0,8%), και αντιπροσωπεύει το ποσοστό ελεύθερων λιπαρών οξέων.. Η οξύτητα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στην φυτοπροστασία,  στον τρόπο συγκομιδής και αποθήκευσης του καρπού, το στάδιο ωρίμανσής του κ.λ.π. Τα ελαιόλαδα με υψηλή οξύτητα αλλοιώνονται ευκολότερα και γρηγορότερα από τα άλλα. Η οξύτητα δεν γίνεται αντιληπτή με οργανοληπτική εξέταση, μόνο με χημική.

Η οξείδωση, που παλαιότερα λεγόταν τάγκισμα, είναι μια χημική αλλοίωση και συμβαίνει όταν το ελαιόλαδο έρχεται σε παρατεταμένη επαφή με το φως και με το οξυγόνο(κακές συνθήκες συντήρησης) οπότε αποκτά μια δυσάρεστη γεύση.

Οξείδωση και οξύτητα είναι δυο διαφορετικές έννοιες.

Τι είναι τα λευκά αιωρήματα που εμφανίζονται στο λάδι;

Τα λευκά αιωρήματα ή «κηροί» που εμφανίζονται στο λάδι είναι απολύτως φυσικό επακόλουθο της σύστασής του. Δημιουργούνται από την αποθήκευσή του σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως είναι φυσιολογικό σε ένα προϊόν στο οποίο δε γίνεται καμία απολύτως επεξεργασία, έτσι ώστε να παραμείνουν όλα τα χαρακτηριστικά του όπως βγαίνει από το λιοτρίβι

Είναι καλύτερα το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο να χρησιμοποιείται στο τέλος του μαγειρέματος.

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι πολυφαινόλες και οι βιταμίνες Α και Ε. Είναι καλό το ελαιόλάδο να προστίθεται στο τέλος του μαγειρέματος έτσι ώστε τα πολύτιμα αυτά συστατικά καθώς και τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά (γεύση και άρωμα) να παραμένουν ανεπηρέαστα.

Το ελαιόλαδο είναι κατάλληλο και για τηγάνισμα.

Το ελαιόλαδο, λόγω των φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει, παραμένει σταθερό ακόμη και σε υψηλές θερμοκρασίες. Αρκεί να μην φτάσουμε σε θερμοκρασία που θα καπνίσει.

Καλές πρακτικές

Διαλέξτε το ελαιόλαδο που σας ικανοποιεί το άρωμα, η πυκνότητα, η γεμάτη γεύση. Η γεύση στο τρόφιμο, εξάλλου, είναι το πρωταρχικό κριτήριο. Δοκιμάστε να παίρνετε μια με δυο κουταλιές της σούπας πριν από κάθε γεύμα.  Γνωρίζετε ότι μια κουταλιά ελαιολάδου πριν την κατανάλωση αλκοόλ θα σας επιτρέψει να μείνετε νηφάλιοι; Αλλά και μετά  από κατανάλωση αλκοόλ επαναφέρει τη νηφαλιότητα και ηρεμεί το στομάχι.

Το ελαιόλαδο είναι γνωστό για την περιποίηση του δέρματος από τους ομηρικούς χρόνους. Επίσης χρησιμοποιείται και για την απομάκρυνση αγκαθιών από αχινό, γιατί απαλύνει το δέρμα και φέρνει τα αγκάθια στην επιφάνεια.

Το ελαιόλαδο είναι απαραίτητο για την υγεία μας

 • Έχει μεγάλη θρεπτική αξία γιατί αποτελείται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (όπως ελαϊκό οξύ), λιποδιαλυτές βιταμίνες (όπως βιταμίνη Ε) και πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικές ουσίες).
 • Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.
 • Συγκεκριμένα, οι πολυφαινόλες φαίνεται να συσχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, δρώντας ενάντια στο οξειδωτικό στρες, ενώ προστατεύουν και την ποιότητα του ελαιολάδου αφού επηρεάζουν το άρωμα και τη γεύση του και ταυτόχρονα δρουν ενάντια στην οξείδωσή του.
 • Μετά από πολλές επιστημονικές μελέτες, έχει πλέον αποδειχθεί ότι το ελαιόλαδο αποτελεί πολύτιμο συστατικό και ισχυρότατο όπλο έναντι χρόνιων νοσημάτων και συμβάλλει:
  • Στη μείωση της «κακής» χοληστερίνης (LDL) στο αίμα
  • Στη διατήρηση της περιεκτικότητας του αίματος σε «καλή» χοληστερίνη (HDL)
  • Στην πρόληψη καρδιαγγειακών παθήσεων και στην προστασία του οργανισμού από τη στεφανιαία νόσο λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών που περιέχει
  • Στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό • Στο σωστό μεταβολισμό των διαβητικών και κατά συνέπεια στην ισορροπία των τιμών του σακχάρου
  • Στην καλή λειτουργία του εντέρου
  • Στη θεραπεία του έλκους στομάχου και δωδεκαδάκτυλου, αφού διευκολύνει την πέψη
  • Στη μείωση των γαστρικών υγρών
  • Στην πρόληψη του καρκίνου